Notícies


Inaugurats els dos nous murals de la segona edició del concurs Murs que Parlen amb l’art romànic com a temàtica central

  • Inaugurats els dos nous murals de la segona edició del concurs Murs que Parlen amb l’art romànic com a temàtica central
  • Inaugurats els dos nous murals de la segona edició del concurs Murs que Parlen amb l’art romànic com a temàtica central

Els cònsols de la parròquia, Josep Majoral i Mireia Codina acompanyats d’altres autoritats, han inaugurat aquesta tarda els dos nous murals de la segona edició del concurs Murs que Parlen. El resultat de les obres dels artistes Samantha Bosque i Reunió de Papaia son “Murs que ens parlen” i “Policromànic” respectivament i es poden contemplar en el primer dels casos a l’avinguda Verge de Canòlich davant de Casa Comuna i al camí de la Creueta a la carretera de La Rabassa en el segon.

El Comú va adjudicar les obres per uns imports de 7.687,50 i 4.500 euros i al concurs públic s’hi varen presentar quatre artistes. El jurat va valorar especialment una estètica innovadora, la potencia visual del missatge, l’adequació a la demanda temàtica del plec de bases tècnic i l’harmonia amb l’entorn i l’adaptació al pressupost. 

Justament, la temàtica de les obres d’enguany havia de fer referència als béns d’Interès Cultural Immobles d’estil romànic que es troben a la parròquia, així com les pintures murals o objectes litúrgics que hi trobem a dins. Era molt important que els bens d’interès cultural esmenats tinguessin protagonisme en la proposta artística, donat que l’objectiu es basa la promoció del l’art i la cultura de la parròquia laurediana. Els artistes van començar a treballar durant la darrera setmana del mes d’agost.

Entre els objectius que la corporació té amb la convocatòria d’aquests concursos destaquen els de: 

•    Difondre la cultura artística, fent de Sant Julià de Lòria un referent, posant l’art a l’abast de la ciutadania, dinamitzant el poble i potenciant el turisme. 
•    Impulsar i donar visibilitat als artistes i altres formes d'intervenció artística en l'espai públic.
•    Proveir la vila d’obra d’artistes consolidats, per tal que esdevingui una inversió cultural perenne.
•    Apropar l'art a tothom i concebre la iniciativa com un festival obert i popular.
•    Revitalitzar artísticament la via pública i donar un valor afegit diferencial al poble.

L’edició anterior va comptar amb tres accions que es van desenvolupar alhora, del 26 d’abril al 28 de maig de 2021. La seva inauguració va coincidir amb les festes de Canòlich. De les tres, l’única que no optava a concurs va ser el mural a l’Espai Jove situat a la plaça de la Germandat, realitzat per joves entre 10 i 18 anys, amb l’assessorament de l’escola d’art, l’acompanyament de Laurèdia Jove i la participació opcional de l’AEIG lauredià. 

Les altres dues, que sí van entrar dins la convocatòria pública, foren realitzades per Samantha Bosque -que enguany ha repetit- i Naiara Galdós.  La proposta girava a l’entorn de l’artesania, les tradicions i la cultura popular de Sant Julià de Lòria, del Principat i del Pirineu en general.