Notícies


L’Esbart Laurèdia penetra amb Microcosmos en l’imaginari de l’artista Sergi Mas

  • L’Esbart Laurèdia penetra amb Microcosmos en l’imaginari de l’artista Sergi Mas
  • L’Esbart Laurèdia penetra amb Microcosmos en l’imaginari de l’artista Sergi Mas
  • L’Esbart Laurèdia penetra amb Microcosmos en l’imaginari de l’artista Sergi Mas

L'Esbart Laurèdia i la Jove Companyia Nacional de Dansa d'Andorra (Jo Dansa) presentaran els pròxims 12 i 13 de novembre l'espectacle 'Microcosmos: dansant l'imaginari de Sergi Mas', una actuació d'homenatge a l'artista lauredià que també pretén posar en valor el patrimoni del Principat. Sota la direcció de Jaume Torra i Rosa Maria Herrador, els ballarins pujaran a l'escenari per interpretar una combinació entre la dansa contemporània i la folklòrica o tradicional, tot plegat sota una projecció audiovisual de la mà d'Hèctor Mas -net de l’artista- i les veus en off de Raquel López, Roger Casamajor i Xavi Fernández, que narraran textos originals de Sergi Mas.

La proposta s'havia de presentar al públic el març del 2021, però finalment no va ser possible i veurà la llum aquest mes de novembre. De fet, aquest temps d'espera ha permès a l'Esbart Laurèdia contactar amb els joves ballarins de la Jo Dansa per tal que també puguin ser partícips de l'espectacle i mostrin al públic el seu potencial. La coordinadora de la Jo Dansa, Mònica Vega, ha manifestat que els ballarins "barregen les disciplines d'una manera molt professional", per la qual cosa "quedarà un espectacle amb molta energia perquè són gent jove que tenen ganes de parlar amb el seu cos".

Entrant al detall de l'esdeveniment, Torra ha apuntat que l'element principal serà aquesta fusió d'estils a l'hora de ballar. Per tal de donar més força a l'actuació, els creadors audiovisuals Hèctor Mas i Daniel Arellano inclouran a escena una doble projecció amb obres de l'artista i altres elements del país que "farà que la gent no percebi l'obra de la mateixa manera que quan va a veure un espectacle de l'Esbart". La idea, ha dit, "és treballar sobre l'obra del Sergi donant-li una nova vida".

Així mateix, Torra ha posat en relleu que l'elecció de les obres de Mas per dur-les a la dansa "ha estat molt difícil perquè l'obra del Sergi és molt extensa i hem triat allò que a través del seu imaginari coincidia amb el nostre".

L'objectiu és posar en valor la seva trajectòria sempre lligada a les tradicions andorranes i estrictament connectada amb les entitats culturals, com és el cas de l'Esbart Laurèdia. Sergi Mas va dissenyar el logotip de l'entitat l'any 1963 i va col·laborar en l'escenografia de l'espectacle 'Històries i llegendes de l'Andorra medieval' que es va estrenar el 1988. També va dissenyar nombrosos cartells i passamans.

També sobre la base de les obres de Mas s'ha treballat en el vestuari dels dansaires, ja que, tal com ha apuntat la dissenyadora Anna Mangot, "s'ha intentat reflectir les dobles i triples lectures que tenen les seves obres". Per fer-ho possible, s'ha comptat amb la col·laboració de Maria Solsona, una jove de 22 anys que també va participar en la renovació del vestuari del ball del Contrapàs d'Andorra la Vella.

A nivell musical, es comptarà amb les melodies en directe de Manu Sabaté, un músic dedicat als instruments de vent que també prendrà part d'un dels audiovisuals que es projectaran. "Venia molt bé tenir música en viu perquè sempre dona un valor afegit", ha indicat Torra. Durant la resta de l'espectacle, sonaran músiques interpretades amb instruments tradicionals de la mà d'altres formacions.

En total, seran 21 els artistes que pujaran a sobre de l'escenari. Els passis es duran a terme a les 22 hores del 12 de novembre i a les 18 hores del dia 13, tots dos a l'auditori Claror del Centre cultural i de congressos lauredià. Les entrades es poden adquirir o bé al centre cultural o bé a través de la pàgina web del comú de Sant Julià de Lòria a un preu de 5 euros.