Notícies


L’Escena Nacional d’Andorra presenta les produccions 2019/2020

Entre el mes de setembre del 2019 i el mes de setembre del 2020, l’ENA proposa un cartell de 4 obres: Èxit, Clementina, Com menja un caníbal i Prostitución. Aquest matí s'han presentat en una roda de premsa presidida per la ministra de Cultura a la qual també ha assistit el conseller de Cultura, Josep Lluís Donsión. Seguint el canvi en la línia edictorial que va començar l’any passat, l’entitat continua apostant per les coproduccions. El nou projecte consistia en iniciar una estratègia que donés sortida i promocionés als professionals del país i a les seves produccions més enllà de les fronteres andorranes, sense deixar de banda apostes fetes des del Principat, però donant prioritat als esforços per obrir el sector a l’escena catalana i a la resta de l’estat espanyol.

Aquestes propostes abasten diferents tipologies escèniques: des de la comèdia més pura amb vocació comercial d’Èxit que es representarà a Les Fontestes el 27 i 28 de setembre, a Clementina, un l’espectacle familiar amb diversos llenguatges teatrals i amb objectius culturals i pedagògics i que formarà part de la Temporada de Teatre Infantil d’Andorra la Vella. Les altres dues apostes seran Com menja un Caníbal, una obra multidisciplinària que fa funcionar la fantasia com a vehicle d’una metàfora i Prostitución que és una fusió de diferents llenguatges teatrals i audiovisuals que lliga una voluntat documental amb l’espectacular. Les dues es representaran a l’auditori Claror l’any que ve.

ÈXIT

Direcció: Òscar Contreras i Agustí Franch

Text: Agustí Franch

Actors: Irina Robles, Mingo Ràfols, Roser Batalla

Ajudant de direcció: Joan Hernández

Producció executiva: Òscar Contreras, Alfons Teruel 

Producció: Red Nose produccions, Productora 23, ENA.

L’espectacle, de petit format, tindrà una posada en escena senzilla però efectiva, per donar el màxim d’importància al text i la interpretació. Tres grans actors, s’encarregaran de fer lluir la història i faran que l’espectador faci un viatge ple de contradiccions constants, de canvis d’opinió i de posicionament que no s’acabaran fins que s’abaixi el teló.

 

CLEMENTINA

Direcció i dramatúrgia: Núria Montes

Actors: Gemma Garcia Figuera, Raquel López Palau, Xavi Pérez

Producció: ENA i Somhiteatre

L’espectacle està basat en el conte infantil L’Artur i la Clementina, d’Adela Turin –adscrita a la segona onada del moviment feminista i fundadora de l’associació Du côté des filles, que investiga i denuncia els casos de sexisme en materials educatius– que forma part de la col·lecció creada per la mateixa autora, l’any 1974, anomenada Dalla Parte Delle Bambine i que a l’Estat Espanyol publica amb el nom de A favor de las niñas.

Tot i que el conte en què es basa l’espectacle, L’Artur i la Clementina, va ser escrit fa més de 40 anys, avui dia és encara absolutament vigent l’existència d’una realitat de caire sexista, també en la literatura infantil, en materials educatius i, en general, en el llenguatge, que és una institució humana i el reflex intrínsec de la societat.

La Clementina parla del binomi que se’ns ha inculcat de “blau/rosa”, “cotxes/nines”, “nens/nenes” que determinen els nostres gustos i la nostra vida des que som petits. D’una manera propera i poètica, es pretén donar eines perquè els infants prenguin consciència per evitar continuar repetint estereotips de maltractaments silenciosos i subtils que creen disminució d’autoestima, inseguretats i dependències, tot despertant mentalitats obertes a la llibertat individual.

 

COM MENJA UN CANÍBAL

Autoria i direcció: Isis Martín i Aleix Fauró

Companyia: La Virgueria

Repartiment: Núria Montes, Maria de la Pau Pigem, Guillem Barbosa, Patrícia Bargalló, Sílvia Capell, Guillem Gefaell, Carles Gilabert, David Menéndez, Lara Renard

Ajudantia de direcció: Marina Fita

Disseny de llums: Ignasi Bosch

Banda sonora: Clara Peya

Espai escènic: Xesca Salvà

Vestuari: Berta Riera

Vídeos promocionals: Isak Férriz

Producció executiva: Maria Soler, Giulia Poltronieri

Producció: La Virgueria, Escena Nacional d’Andorra, Teatre Arnau (ICUB), Teatre Municipal de Lloret de Mar.

La Virgueria es llança en el seu projecte més ambiciós des de la creació de la companyia l’any 2009, amb 10 artistes sobre l’escenari, per tal d’explicar la història de la Dora, que és la història dels desafavorits. La història d’aquells a qui el sistema deixa de banda per no ser productius dins les regles del capitalisme.

Un mirall entre l’abans i l’ara que, a través de la poesia visual, la paraula i el moviment, ens farà reflexionar sobre el que ens defineix com a espècie, sobre el que ens fa humans, sobre la solidaritat i la seva distància de la beneficència o la caritat.

 

 

PROSTITUCIÓN

Equip artístic:

Direcció: Andrés Lima 

Dramatúrgia: Albert Boronat i Andrés Lima

Repartiment: Carmen Machi, Nathalie Poza, Carolina Yuste 

Ajudantia de direcció: Alfons Casal, Laura Ortega

Producció executiva: Joseba Gil, Hèctor Mas

Direcció documental: Carolina Cubillo

Música en directe: Laia Vallés

Escenografia i vestuari: Beatriz San Juan

Il·luminació: Valentín Álvarez

Producció: Checkin Producciones, Teatro Español, Escena Nacional d’Andorra (ENA), Molinos de Papel i Asuntos Culturales

L’espectacle es basa en un procés d’exploració sobre la prostitució i els seus diferents plans de realitat. Donant veu a les seves protagonistes, les prostitutes, i explorant els diferents perfils que s’aglutinen en el terme (des de la scort, a les víctimes de la tracta, passant per la transexualitat i el transgènere, la prostitució infantil, entre d’altres). A partir d’una investigació documental –testimonis, tallers i documentació– que s’utilitzarà a l’escenari i que tindrà vida més enllà d’ell en forma d’un documental televisiu. D’aquesta investigació, en beurà l’equip artístic amb el propòsit d’entendre aquesta realitat i portar-la des del carrer fins a l’escena.